Sunday, August 23, 2009

10 makanan hapuskan "bad-mood"

1. Ikan

Pengkaji dari Universiti Havard mendapati kandungan asam lemak Omega-3 yang ada dalam makanan laut dapat meningkatkan zat anti depresi dalam serum darah sehingga buatkan kita lebih rileks.

2. Pisang

Zat alkaloid, vitamin B6 dan zat tryptophan yang terkandung dalam pisang membantu tubuh dalam memproduksi serum darah lebih banyak. Ia juga mengenyangkan.

3. Bayam

Asid folik yang tinggi dalam bayam mampu menghalau rasa terterkan yang bersarang dalam tubuh.

4. Anggur

Cukup kaya dengan vitamin C yang merangsang produksi adrenalin seterusnya melepskan semua tekanan yang ada.

5. Ceri

di sesetengan negara barat, ceri dianggap sebagi aspirin alam kerana ia mengandungi zat yang dipanggil anthocyanin. Ia berfungsi menyeimbangkan suasana hati dan menghasilkan perasaan gembira

6. Bawang putih

Mungkin tidak menjadi pilihan ramai tetapi, para ilmuwan dari Jerman membuktikan selepas memakan bawsang putih, mereka yang gugup atau tertekan akan menjadi lebih tenang.

7. Buah labu

Alasannya kerana buah labu kaya vitamin B6 dan zat besi yang mengubah gula darah menjadi dextrose yang dapat merangsang perasaan senang dan gembira pada otak kita.

8. Susu rendah lemak

Ia sangat sesuai bagi mereka yang sering menggelabah

9. Daging ayam

Selenium yang banyak terkandung dalam daging ayam adalah zat yang dapat membantu mengatur mood seseorang.

10. Roti gandum

Kandungan karbohidrat kompleks mampu meningkatkan serum darah dalam tubuh dan meningkatkan zat anti depresi yang memberi ketenangan.

No comments:

Post a Comment